Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


 

 

A program célja a vázapapagájok fajfenntartásának megsegítése.

 

 

Az elmúlt évtizedekben a vázapapagájok állománya Madagaszkárban rettenetesen lecsökkent, a kis vázapapagáj már-már szinte  ritkaságnak számít! Megfogyatkozásuk oka a vadászás, élőhelyük Kép pusztítása és exportálásuk - mint a legtöbb veszélyeztetett állatnál! Sajnos még a mai napig is folytatják a bennszülőttek a befogásukat, és jó pénzért való exportálásukat, mivel a helyi kormány még mindig kártevőknek titulálják őket!

Ezért is alakult meg ez a program, hogy többek között a kereskedelembe inkább tenyésztett madarak legyenek, nem pedig befogottak! A programban először csak a kis vázapapagáj volt, viszont révén, hogy nagy rokonának az állományai is erőteljesen megfogyatkozott, és noha állománya még mindig "stabil", felvették a programba!

A program egyfajta nemzetközi összefogás a tenyésztők, állatkertek, madárparkok közt. A lényeg, hogy tenyésztéssel és tartással kapcsolatos tapasztalataikat, tanácsaikat megosszák a többi tenyésztővel, papagájtartóval, megállapítsák, hogy kinek milyen alfaja van az adott fajból, megkönnyítsék a papagájkeresést, az érdeklődőket felvilágosítsák, újoncokat segítsék a tenyésztésben, tanulmányozzák eme madarak rendkívül érdekes viselkedését, és feljegyezzenek mindenféle rendellenességeket, furcsaságokat stb. Tapasztalatcseréikkel, leírásaikkal közelebb is megismerkedhetünk a papagájok szokásairól, tenyésztéséről.

Eddig a projekt még csak Európán belül terjed, de cél, hogy a világ  összes vázatenyésztőjét, tartóját összekapcsolják, hogy segíthessék egymást mindenben, a papagájkeresést, -vásárlást, -eladást megkönnyítsék stb. A projektbe lépésnek feltétele, hogy szeresd és szíveden viseld ezeknek a madaraknak a sorsát! Minden érdeklődőt szívesen fogadnak, segítenek stb.  és papagájtulajdonosoknak csak ajánlott részt venni benne!

A projektnek tagjai több ország képviselői, jelen van Németország, Nagy-Britannia, Görögország, Spanyolország, Hollandia, Belgium, Svájc, Svédország, Dánia és Portugália, többségük magántenyésztő, de neves állatkertek, madárparkok is tagjai ennek a projektnek pl.: Loro Parque Fundacion, The Wildlife Park, Lisbon Zoo, Knuthenborg Safaripark, Vogelpark Walsrode, Zoo Zürich, Tierpark Berlin, Beale Park stb. Remélhetőleg egyszer Magyarország képviselői is részt vesznek ebben a fontos projektbe, mert sajnos eddig még nincs köztük magyar!

 

 

A képekért köszönet Jörg Asmusnak, aki szintén tagja a projektnek:

http://www.wa-sys.de/cora/index.html