Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Nagy vázapapagáj
(Coracopsis vasa)


Kép

 

 

 

 

A valódi papagájfélék alcsaládjába tartozó Coracopsis nem egyik faja! Ennek a fajnak három alfaja létezik:

- Nagy vázapapagáj (Coracopsis vasa vasa)

- Comorei vázapapagáj (Coracopsis vasa comorensis)

- Nagy vázapapagáj (Coracopsis vasa drouhardi)

 

 

A faj a Madagaszkáron és a tőle északra fekvő szövetségi Kép köztársaságban, a Comore-szigeteken őshonos! Hazájukban ezek a madarak sajnos kártevőnek számítanak és nagy mértékben vadásszák, ill. export céljából befogják őket! Élőhelyük pusztítása és az emberek vadászata nem sok jót ígér ennek a fajnak, annak ellenére, hogy még meglehetősen gyakran fordul elő, a CITES II. függvényének a tagja! 

 

A fogságban kb. 30 évig élnek, nagyságuk 45-55cm-ig terjed! Az ivarérettséget kb. 3 éves korban érik el! Mint a legtöbb papagáj, ők is főleg magokkal, gyümölcsökkel és bogyókkal táplálkoznak!

 

Kinézetük nem számít valami extravagánsnak, egyszerű barnás-fekete tollazatuk révén nem keltik fel magukra a figyelmet annyira, mint pl.: egy ara. Viszont ezenkél a madaraknál nem is inkább a külső az, ami fontos, és érdekes, hanem a viselkedésük. Rengeteg aKép papagájoktól eltérő viselkedés figyelhető meg náluk, elsősorban a költési időszakban!

Jellemző, hogy a tojók túlnyomó többsége (nem mind) költési időszakban elvesztik a fejtollazatukat, sőt vannak hímek, melyek szintén megkopaszodhatnak!

A fejbőr és a viaszhártya is besárgul.

 

Tartásuk nem nehéz, ennek ellenére mégis kevesen tartják. A madarak nagyon jó repülők, tenyésztők elmondása alapján röptük is eltér a többi papagájétól, elsősorban inkább ragadozó madarak röptére hasonlít...

Tartásánál, mint a legtöbb papagájnál, itt is figyelembe kell venni az igényeket: változatos és minőségi étrend, rengeteg elfoglaltság, rágcsálnivalók, tKépermészetes faágak. Megemlítendő még, hogy ha a madarakat kerti volierben tartjuk,  és esetleg a szomszédház közel van, éjszakára zárjuk be őket a védőházikóba, mert "rossz" tulajdonsága, hogy éjszakákon kinn kiabálnak, "üvöltenek". Ez is különösnek számít, hiszen nincs még egy papagájfaj, amelyik éjszaka is ennyire aktív lenne! Viszont hogyha félreesőbb helyen élünk, nyugodtan hagyjuk kinn őket, mivel így természetesebb nekik!

 

Költésre bírni őket közepesen nehéz, tenyésztésük ajánlott, hiszen vadállománya meglehetősen veszélyeztetett, és az importok elkerülése végett inkább nőveljük az európai volierállományt. Az Európai Tenyészprogram Vázapapagájoknak szívesen fogad új tagokat, célja az import teljes eltörlése és a volierállomány Kép stabilizálása! További fontos dolgot a tenyésztéssel kapcsolatban a megfelelő topikban találod!

 

A nagy vázapapagáj a veszélyeztetett fajok közé tartozik(Cites II. függeléke), ezért mindenképp csak zárt gyűrűvel és papírokkal rendelkező példányokat vásároljunk és tenyésszük!